Gayview- Activism á lá Vișki


Salutare!
Salut!

Cum a apărut MozaiQ?

MozaiQ a inceput in iunie 2015, când un grup de activiști, artiști, persoane LGBT au început o serie de întâlniri pentru a discuta înființarea unei noi organizații LGBT. Zeci de oameni au participat la primele întâlniri, s-au stabilit principiile de baza ale organizației, s-a scris statutul, s-a lucrat la înscrierea oficiala. În octombrie 2015 ne-am înființat și oficial. MozaiQ este o organizație comunitară. Misiunea noastră este să îmbunătățim calitățea vieții persoanelor LGBT din România, protejarea, susţinerea şi promovarea drepturilor și libertăților acestora pentru a se putea bucura pe deplin și fără discriminare de participare în domenii cheie ale societăţii: familie și viață comunitară, învăţământ, sănătate, cultură, piaţa muncii și participare politică.

Ce te-a făcut să te implici?

Eu am terminat licența în Științe Politice în S.U.A. si masteratul tot în Științe Politice la Central European University, Budapesta, Ungaria, cu o teză despre mișcarea gay din România dupa 2001. În timpul facultății m-am implicat mult în diverse organizații LGBT din S.U.A. si Ungaria. Acum câțiva ani aveam și un blog în limba română, Wannabegay. Întotdeauna am simțit un impuls sã mă implic, o stare de revoltă. Când m-am întors în România, am zis că e momentul să mă implic și faptul că am reușit să formăm împreună o echipã atât de puternică este un lucru extraordinar. În câteva luni am reușit să punem pe picioare o organizație, avem deja mai multe proiecte: Campus Pride, grup studențesc LGBT, egali.lgbt, campanie de implicare politică a comunității, avem și sesiuni comunitare pe HIV, încercăm să dezvoltăm și un program de mentorat pentru tineri romi LGBT.

Când ai devenit conștinent de orientarea ta sexuală, ce ai făcut, instinctiv…te-ai ascuns sau ai păstrat o transparență naturală?
image

Sursa foto: Vlad Vișki

Inițial, când mi-am dat seama că simt diferit, nu am crezut cã ar fi ceva greșit cu mine. Eram și foarte efeminat. Dupã aia au început agresiunile, comentariile colegilor. Asta m-a fãcut sã mă ascund in dulap, să încerc să par mai masculin, să îmi fie frica zilnic. Mă gândeam mereu, oare își dă cineva seama de mine? Să nu cumva sã dau vreun indiciu. Anii de liceu i-am petrecut in dulap. O dată ajuns la București, după ce am terminat liceul, m-am deschis total, și față de familie, și față de prieteni, fațã de toată lumea.

Asta în mod sigur te-a făcut mai puternic. Cum ți-ai fãcut coming-out-ul în fața familiei?
Ce simțeai în acel moment și ce te-a determinat să o faci?

Eu am o poveste mai interesanta. La 19 ani m-am îndrăgostit de un bărbat. La 20 de ani eram deja căsătorit. Asumându-mi un astfel de legământ, de a întemeia o familie, am zis că e momentul să fiu matur și să nu mă mai ascund. Reacția mamei mele a fost extrem de bună, ea avea expunere la comunitatea LGBT, locuise în Germania, într-un cartier gay. Fratele meu la fel, a avut o reacție foarte buna. Sunt unul dintre cazurile fericite, avem în comunitate multe contra-exemple, de tineri care sunt dați afară din casă de părinti o dată ce își fac coming out-ul. Situațiile sunt diferite și extrem de dificile.

Ești un tip norocos atunci.Ce le recomanzi oamenilor care încă își ascund orientarea sexuală și cum poate MozaiQ sã îi sprijine în eventualitatea unei excluderi sociale și familiale în urma unui coming-out?

Situațiile sunt diferite. Individual le pot spune acestor persoane că trebuie să știe că există, la București, un grup de oameni care se luptă pentru ei, care luptã pentru ca orientarea sexuală și/sau identitatea de gen să nu mai fie considerate „anormale”. A fi gay, lesbiană, bisexual sau trans înseamnă a fi om. Ce cred eu că este important este ca in fiecare comunitate LGBT din România să existe rețele de suport comunitare. Grupuri de prieteni, centre comunitare, organizații. E mult de muncã pânã să ajungem acolo. Noi la MozaiQ încercăm să consolidăm astfel de rețele de încredere și prietenie între membri și simpatizanți. Mai mult, campania noastră egali.lgbt a propus candidaților la alegerile locale din București ideea #TheHouse – Centru Comunitar LGBT. Acest centru ar presupune consiliere psihologică, juridică, servicii medicale, ar fi și un spațiu sigur, un spațiu cultural.

Este MozaiQ, completarea pasiv sentimentalistă ,legată de nevoile reale ale comunității, a rigidului Accept ce se bate în lobby și pliante?

Nu aș pune problema ca pe o chestiune de concurență sau de opoziție. Noi colaborăm cu ACCEPT în organizarea Bucharest Pride. Dacă ne gândim bine, România a fost o perioadã lungă una din singurele țari din Europa cu o singură organizație gay. Apariția MozaiQ nu înseamnă decât că munca ACCEPT de a crea un cadru legal favorabil persoanelor LGBT a dat rezultate. Comunitatea crește, interesele sunt diverse, oamenii au nevoie de cât mai multe forme de organizare si reprezentare. În același timp, era nevoie de împarțirea responsabilitaților în comunitate. ACCEPT se poate ocupa de lobby, care este extrem de important, iar munca comunitară a MozaiQ este la fel de importantă. Noi, la MozaiQ reacționăm imediat la mesajele si semnalele din comunitate, comunicăm continuu, ne creionăm și discursul public în funcție de felul în care reacționează comunitatea în momentele importante.

Are nevoie minoritatea LGTBQ+ de un lider, un formator de opinie în fața zidului heteronormativ ultracredincios și moralist?
Și nu, nu îl recunosc pe Remus Cernea ca un eventual lider.

Comunitatea LGBT nu are nevoie doar de un lider, ci de mai mulți lideri. Unii dintre ei există, alții vor apãrea. În fiecare domeniu social, de la industria creativă, la presă, la activism, în comunitățile și grupurile mici din afara Bucureștiului, în comunitățile sărace, peste tot avem nevoie de lideri. Ce e important, cred eu, e că acesti lideri să fie persoane LGBT. Nu mai putem defila cu heterosexuali.

Este important exteriorul, nu doar capitala, frumos punctat. Ce face comunitatea MozaiQ și Accept în fața unui referendum pentru modificarea Constituției, ce face referire la definiția familiei? Sunteți pregătiți pentru o asemenea campanie? În eventualitatea demarării procesului desigur, poate această minoritate sã se coaguleze în jurul unei idei concrete și să lupte cu discriminarea fățișă a poporului și a BOR?

Momentan suntem la faza în care semnăturile sunt analizate de Curtea Constituțională a României. ACCEPT a depus o serie de amicus curiae la Curte în acest dosar. Amicus curiae sunt scrisori de la entități internaționale, de la experți pe un anumit domeniu, de la grupuri interesate în speța în cauză, care sunt depuse când CCR judecă un caz. MozaiQ, pe de altă parte a încercat să reacționeze public la acțiunile Coaliției pentru Familie. Am inițiat chiar o scrisoare deschisă semnată de 1000 de personalități publice, devenită petiție semnatã de 11.000 de oameni, un semnal extraordinar de solidaritate cu comunitatea LGBT. Dacă inițiativa trece de Curte, atunci ducem bătălia la Parlament, unde e nevoie de o majoritate de două treimi din parlamentari. Daca se ajunge la referendum, resursele comunitãții sunt extrem de puține, vom vedea cum ne vom descurca.

Revin, poate minoritatea LGBTQ+ să se coaguleze în jurul unei idei sau nu este posibil un asemenea scenariu și lupta se va duce în „dulap” ?

Eu cred că momentele acestea de tensiune maxima sunt extrem de importante pentru comunitatea LGBT, în aceste clipe suntem mai solidari, ne identificam mai mult unii cu alții, ne solidarizam. Acum se construieste comunitatea, acum se atrag noi aliați. Lupta se va duce cu ușa la „dulap” întredeschisă.

Acum să vorbim despre Pride. Aveți autorizația?

Pride-ul este gata în proporție de 90%. Cum spuneam, resursele sunt limitate, mai ales cele umane. Din fericire avem o mulțime de voluntari care ne ajută enorm! Evenimentele le avem, marșul va avea loc sâmbata,25 iunie, la 15:30 la Arcul de Triumf, programul este gata, iar saptãmâna viitoare lansăm si video-urile. Pentru prima dată avem mai multe evenimente care se petrec în același timp. Avem și 3-4 evenimente pe zi. Va fi plin, sper să vină cât mai multă lume.

Revin, aveți autorizația?

Autorizatia pentru marș în sine există, lucrăm acum să rezolvăm și problema staționării încă trei ore în piațeta de la Monetăriei. Totul va fi gata până sâmbătă.

Asta voiam sã aud.
La anul, pentru a vă solidariza cu persoanele LGTBQ+ din provincie, ați organiza Pride-ul, la Timișoara, de exemplu?

Asta este una din marile dezamăgiri ale acestui an. Noi am încercat să organizăm evenimente, prin institutele culturale, la Iași, Constanța, Timișoara și Cluj. Nu ne-a ieșit, din nefericire. Vom încerca să organizăm evenimente din toamnă. Chiar îmi pare rău. MozaiQ, totuși, oferă 16 locuri într-un hostel pentru 2 nopți (vineri, 24 iunie și sâmbătă 25 iunie) pentru persoane din afara Bucureștiului. Din nou, din păcate, nu putem acoperi transportul. Pe site-ul nostru se gaseste un formular unde cei care doresc se pot înscrie.

Să introducem un scenariu: La sediul MozaiQ se prezintă marți un tânăr în vârstă de 26 de ani, agresat fizic în urma coming-out-ului făcut în familia lui. I s-a interzis intrarea în locuință iar prientenii îl ignoră.
Cum puteți să îl ajutați, concret!

Am avut cazuri de oameni în nevoie, am încercat să ajutăm la nivel individual. Noi putem să încercăm să îi găsim cazare câteva zile, să facem un „plan de bătaie”, un job, ceva. Ce cred că lipsește, totuși, e un program exact pe acest subiect. Nu putem lucra mereu de la caz la caz, trebuie să avem un centru comunitar, ceva care să aibă niște reguli, niște norme, ca să poată ajuta cât mai mulți oameni.

V-ați gândit la un recensământ al minorității LGBTQ+, organizat de un organism internațional, făcut în mediul online dar și cel real prin corespondență?
Remarc aici faptul că datele de la recensământul organizat de statul român sunt irelevante.
Nici un membru al LGBT din provincie care nu este out nu a spus, da, sunt gay, de dragul statisticianului și a relevanței ulterioare.

Un astfel de recensământ a fost făcut, online de FRA – European Union Agency for Fundamental Rights, Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale. Din România am avut 1200 de participanți. Sunt probleme cu acest studiu, căci eșantionul nu este perfect, însă e un prim pas. Datele studiului sunt extrem de interesante, ne spun că aproximativ 25% din persoanele LGBT sunt într-un cuplu sau ca 33% din persoanele LGBT nu își cunosc propriile drepturi.

Este un început. Dar…aveți ca plan un asemenea recensământ?

Da. Noi discutăm de câteva luni bune la o formulă și nu am găsit încă formă potrivită. Avem nevoie de sociologi. Pe de altă parte, proiectul egali.lgbt, cu privire la #TheHouse – Centru Comunitar LGBT include 100 de sesiuni individuale cu persoane din comunitate. O treime din aceste sesiuni vor fi interviuri mai lungi, înregistrate, din care să putem scoate ceva mai sistematic cu privire la felul în care arată comunitatea. Cea din București, totuși, căci proiectul se axează doar pe București.

Cum vă propuneți să ajungeți și în provincie? Ce planuri aveți și ce mesaj transmite MozaiQ acestor oameni?

Noi am început să comunicăm tot mai mult cu diverși oameni din afara Bucureștiului. Cred că se impun niște vizite, să ne cunoaștem, să ne împrietenim. Să vedem ce vor și oamenii de acolo. Un prim pas poate fi o seară de film gay în fiecare lună. Noi putem încerca să ajutăm cu materiale, o să ne gândim exact cum se poate face ceva. Colegii activiști de la Prahova au o propunere de proiect care ar include și o tabară, precum și o cercetare națională. Să vedem cum putem să lucram împreună. Mesajul nostru este simplu: suntem mai mulți, suntem cu voi, trebuie să fim solidari. Și în afara Bucureștiului apar grupuri de oameni cu o conștiință LGBT și trebuie venit în întâmpinarea lor. Mai ales în condițiile în care social media, facebook, au schimbat regulile jocului complet si fac comunicarea atât de ușoară.

Este fezabilã sau posibilă varianta accesării unor fonduri europene pentru construirea și dezvoltarea unui spațiu exclusiv destinat comunitãții LGTBQ+ sau obținerea unor donații din partea partenerilor europeni, desigur, cu un proiect organizat și rațional?
Mă refer la un cartier LGTBQ+.

Existã opțiunea, mai ales pentru centru comunitar, Comisia Europeană încurajează dezvoltarea de „centre multifuncționale” ca soluție pentru eradicarea săraciei, care să se axeze pe educație, reconversie profesională și consiliere. Nu știu cine poate scrie un astfel de proiect și cine poate aplica, vorbim de sume mari. Noi, MozaiQ, suntem o organizație nouă. În același timp, formula actuală a MozaiQ, ne susținem din donații din comunitate, ne permite să experimentăm mai mult cu proiectele, să încercăm idei noi. Proiectele mari au indicatori mai stricți și activistul devine interesat să își îndeplinească acești indicatori. Vorbim de un soi de birocratizare a activismului, pe care MozaiQ nu o are încă. Un cartier gay planificat nu știu cât de viabil ar fi. Astfel de cartiere, în Occident, s-au format în mod natural.

Dacă se urmează niște pași relativ simpli și ușor de organizat, în viziunea mea și în funcție de rãspunsul oamenilor, cartierul este viabil în cel mult opt ani de zile. Acum, depinde desigur și de modul în care ne solidarizăm și formăm o COMUNITATE.
Cum arată mediu gay din capitală?
Notã:nu mă refer aici la mediul securizat din „bula” ta socialã
Ce tipuri de oameni(din minoritate) întâlnești acolo?

Cred cã prioritatea comunității în acest moment ar trebui să fie eradicarea săraciei. Acolo trebuie să ne axam. Săracia e o realitate. Majoritatea comunității este săracă (și) din cauza discriminării sistemice. Un cartier gay ar fi, din nou, expresia unei clase mijlocii. Și în Vest cartierele gay sunt ale gay-ilor privilegiati. Nu putem aluneca în panta aceasta.

Prin construirea unor locuințe sociale am eradica sãrăcia în comunitate. Nu este un cartier gay pentru privilegiați.Dacă ai o locuință îți poți gãsi mai ușor un job. Avem percepții diferite, cred.

Deci, cum este mediul gay în capitală?

Mediul gay în București este în plină ascensiune. Avem club gay, însă pe lângă asta avem artiști queer, tematica trans a explodat în ultimele luni în scena alternativă, avem grupuri sociale, avem grupuri politice.

Ce susține MozaiQ, parteneriat sau căsătorie și de ce?

În acest moment la MozaiQ are loc un referendum intern în rândul celor 45 de membri cu privire la această temă. Vom avea rezultatele și o declarație publică cât de curând. Permite-mi să nu comentez momentan.

Campanii pentru educarea heterosexualilor și îndepărtarea stigmatului de „oameni bolnavi” aveți în plan?

Nu. Nu asta e misiunea noastră. Treaba noastră nu este neapărat să îi educăm pe heterosexuali, ci focusul nostru este pe comunitate. Alte organizații se pot ocupa de acest lucru. Evident, în munca noastră ne întâlnim cu heterosexuali, cu organizații, cu tot felul de oameni. Implicit îi educăm. Dar nu aceasta este direcția organizației noastre. Noi ne concentrăm strict pe comunitate.

Dacă am merge pe un proiect cu această temă nu ar crește susținerea în rândul majorității sau este de preferat confruntarea la Pride și atât?
Vorbeam de campanii, nu de misiunea MozaiQ.
Cum poți convinge un heterosexual să te considere egalul lui?
Și dacã poți, un mesaj pentru cei trei milioane de susținători ai inițiativei deja celebre, și Coaliția pentru Familie.

image

Sursa foto:Vlad Vișki

Noi pornim de la premisa că nu suntem „bolnavi”. E treaba societății să se adapteze la noi, sã devină mai tolerantă, să își schimbe atitudinile. Și e treaba statului să asigure un cadru legislativ favorabil persoanelor LGBT și să încurajeze non-discriminarea. Cred că trebuie lucrat întâi la consolidarea comunității LGBT, la identificarea problemelor și a soluțiilor. Altfel, cădem iarăși in iluzia că lucrurile se pot schimba folosind metoda „o armatã de generali fără soldați în spate”.

Un gând despre “Gayview- Activism á lá Vișki

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s