Educație sexualã pentru bolânzi și activiști confuzi


image

Sexualitatea are patru componente:

Sexul biologic

Anatomic și medical, constatãm, în absolut toate tratatele de Anatomie și fiziologie umanã, sexul MASCULIN și sexul FEMININ.
Sexul Masculin- este dat de cromozomii XY, prezența la naștere a penisului și a scrotului
Sexul Feminin-este dat de cromozomii XX, prezența la naștere a vaginului.
Existã și anomalii sau malformații ale aparatului reproducător ce apar datorită dezvoltării genetice anormale a produsului de concepție, fiind descris ca hermafrodism.
Hermafrodismul- Anomalie caracterizată prin prezența, la același individ, a țesutului ovarian și a țesutului testicular. Un hermafrodism este o afecțiune congenitala excepțională consecutivã unei anomalii a embriogenezei. Aceasta definiție grupeaza subiecții al caror aspect exterior poate fi foarte diferit: pur feminin, ambiguu sau pur masculin. 
Atât. Nu există altceva.

Orientarea sexuală

Orientarea sexuală este una dintre cele patru componente ale sexualitãții și se caracterizează printr-o atracție emoțională, sexuală sau afectivă constantă față de indivizi de un anume gen.
Existã trei orientări sexuale și anume:
Homosexualitatea
-atracția sexualã, emoționalã(inclusiv romantică), psihicã, a unei persoane, fațã de altă persoană de același sex (ex. B+B).
Heterosexualitatea
-atracția sexuală, emoționalã și psihicã a unei persoane fațã de o persoanã de sex diferit (ex.C+D)
Bisexualitatea
-atracția sexualã, emoționalã și psihicã a unei persoane fațã de ambele sexe (ex.A+B; A+A)

Identitatea sexualã

-reprezintã modul în care un individ își percepe din punct de vedere psihologic sexul biologic.
(Ex. Bărbat-bărbat, Femeie-femeie, Bărbat-femeie, Femeie-bãrbat)
Aici, regãsim transexualitatea sau persoana transgender.
Aceștia se identificã sexual și psihologic cu sexul biologic opus și începe o perioadã de tranziție prin care își schimbă înfătișarea și organele sexuale pentru a corespunde sexului biologic de care aparțin psihologic.

Rolul social al sexelor

Aici intrã toate etichetele și cutumele sociale introduse pentru diferențierea și desemnarea comportamentului sexual adoptat de fiecare individ în funcție de orientarea sexualã și a instinctului sexual primar.
1. Heterosexualul
2. Homosexualul- gay sau lesbianã

Aici NU o să includ persoanele transgender pentru cã aceștia își manifestã comportamentul sexual fie opus sexului pe care îl au după perioada tranzițională( intrã astfel în categoria heterosexual), fie cu același sex pe care îl au dupã tranziție( intrã în categoria homosexualã).
Restul rolurilor sexuale sunt fie tranzitorii:genderfluid, biogender, pansexual și asexual, fie au caracter patologic: pedofilii, necrofilii, zoofilii.