Gayview- Asumarea identității


Ești out sau in the closet?

Sunt out. Și fațã de prieteni, și fațã de familie. Cel mai greu este la muncã pentru că aici ar trebui sa mă abțin din a promova asta având mulți homofobi. Dar subiectul acesta nu poate fi evitat deci devin militant si la job.

Ai avut nevoie sã îți pregătești prietenii și familia sau le-ai spus direct cã ești homosexual?

Cred că i-am pregătit. Am susținut mereu în fața lor relațiile homosexuale și în momentul în care mi-am facut coming-out-ul a fost privit ca o normalitate. Totuși, pentru mulți a părut ca o glumã având în vedere cã nu sunt prea serios și sarcasmul este la ordinea zilei. Dar oamenii s-au obișnuit, deși mai au tendința să mă întrebe ce sunt dacă nu gay.

Cum poate minoritatea LGBTQ să devinã o comunitate? Ce calitãți sunt necesare?

Mobilizări. Dar dacă vorbim despre România este destul de greu. Dacă te duci la meeting se aruncă cu pietre în tine. Dacă stai ascuns rămâi cu frica. Dacă ieși la lumină și te arăți ești bătut. Dar mai mulți oameni ar trebui să prindă curaj, să le spună prietenilor:”Da, uite, sunt gay, dar tot același om sunt” . Să nu se mai lase afectati de înjurături aruncate la grămadă și glumițele facute în mod normal, pentru că nu ai de ce să plângi. A făcut cineva o glumã despre gay, a fost o glumã bună, atunci poti să râzi. Să fie toată lumea mai puțin tensionatã. Asta ca un prim pas, iar apoi sã nu mai existe ura în minoritatea LGBT . Mulți gay m-au insultat personal cu ” bulangiule” , ” poponarule” ,  și oamenii simt ca trebuie sa se împotrivească naturii ce îi face gay, asta îi mai ține pe loc . Și calități nu prea sunt necesare, poate doar calmul și capacitatea de recunoastere a greșelilor.

image

Este promiscuitatea o problemă a minorității LGBTQ?

Nu este. De ce?
Pentru că și în rândul heterosexualilor este promovatã sexualitatea exagerat de mult, cu o singură diferență, pentru heterosexuali, sexul este taboo. Este o chestiune de perspectivă.

Cu ce te ocupi?

Eu momentan sunt agent de securitate și asta îmi ocupă tot timpul.

Idei de proiecte sau inițiative ce privesc formarea unei comunități, ai?

Pentru început plănuiesc sã organizez o excursie la munte,un mini-meeting așa, în care sã ne vedem și fațã în fațã cei care am mai socializat pe net. Eu sper ca în viitor sa nu ne mai fie frica să mergem la Pride-uri și să ne afișăm așa cum suntem. Poate peste un an, doi , vom reuși să ne mobilizam pentru ceva acțiuni caritabile, sau cum am văzut că era un tip ce a strâns de unul singur bani din donații să renoveze un spital, sau un centru pentru copii abandonați. Dacã voi reuși sã introduc ceva de genul ãsta cred, pe lângã faptul că ne va uni, ne-ar aduce și un plus în ochii societății și nu am mai fi priviți ca niște monștrii.

Cum poți să schimbi tu percepția unui heterosexual ce te consideră bolnav?

Eu mã dau pe mine drept exemplu. Prietenilor, în general, le explic cã ei așa m-au cunoscut și faptul cã îmi plac și bărbații nu afecteazã cu nimic prietenia noastră; și mulți, dacã iesi in fațã, te respectã pentru curaj. Cam la fel procedez și cu necunoscuții. Stau și le explic cã un om nu este diferit daca este gay/lesbianã/transgender/bisexual(ã), și în plus, cã nu îl afecteazã cu nimic faptul cã eu sau oricine altcineva, iubim o persoanã de același sex.

image

În opinia ta, este nevoie de o campanie naționalã de educație sexualã a masei heterosexuale? Se poate schimba ceva prin educație?

Multor oameni oricâte argumente le dai , o faci degeaba pentru cã ei pur și simplu nu vor înțelege și vor continua cu ura. Daca insiști vei ajunge să te și enervezi și astfel sã le dai motive sa urascã. Cel puțin aceasta este pãrerea mea.
Prin educație nu schimbi, formezi, ceea ce este mult mai bine. Ar trebui făcutã multă educație, mai ales cã la noi sexul este încă taboo. Cu abstinența nu mai merge în zilele noastre, și sincer o vãd ca pe o mare tâmpenie. Știu oameni care îmi spuneau cã este păcat ca o femeie sã se culce cu un bărbat înainte de căsatorie, trebuie sã explicam oamenilor cum este cu sexul, cum se face, sã știe și ei tot nu sã umble ” pe bâjbâite”. Și  avem nevoie foarte multã de educatie sexualã gay, pentru cã incidența bolilor cu transmitere sexualã sunt în numar mare printre persoanele gay și mulți au impresia cã prezervativul este doar pentru a evita o sarcinã nu și de protecție.
Deci, educația sexuală este extraordinar de necesară.

Homofobia prin argumente solide nu poate fi combătută pentru cã nu are nimeni argumente solide la întrebarea ” de ce esti homofob?”. Dar putem să încercăm să le arătăm că suntem tot oameni ca și ei, cã și noi, iubim.
Dacă partenerii lor ar avea probleme, nu le-ar conveni sã nu îi poatã vedea la spital pentru că le este interzis să se căsãtoreascã și astfel nu pot fi considerați parte din familie.
Nu alegem noi să fim gay,pentru că nimeni nu vrea să fie batjocorit și nimeni nu vrea să își riște viața fericitã și șansa de a avea o familie. Vrem o șansã.

image

Foto: Alin Panã