MozaiQ- Îndrăznește sã fii liber


A trecut un an de când asociația MozaiQ a prins viațã, poate cel mai tumultos an din istoria minorități LGBTQ+ din România datorită inițiativei legislative pentru modificare Constituției, un moment în care dacã ești la început de drum nu ai experiența necesarã sã gestionezi un asemenea val de agresiune și homofobie, dar privesc acum la cât de multe au realizat acești oameni pentru comunitatea LGBT+ din București. Au creat identitate, și-au construit suportul pentru a monta o comunitate în care interesul personal încă era pus pe primul loc iar forma de protest reprezenta un marș căruia nu poți sã îi oferi protestul, ci bucuria și sãrbãtorirea diversității. 

Ce îi lipsește unei comunitãți dacã nu implicarea oamenilor și activismul social?

Ei bine, MozaiQ te învață cum sã faci activism dar are nevoie de implicarea tuturor pentru cã numai prin vocea ta, a mea, a lor, se poate contura nevoile și scopul unei minoritãți ce dorește sã apară în fața autoritãților statului pentru a obține egalitate și drepturi esențiale de protecție. Mobilizarea oamenilor se face prin împãrtãșirea experiențelor de coming out, suport psihologic și juridic în problemele întâlnite și prietenie pentru că ,singurã, orientarea sexuală nu este suficientă pentru a-i atrage în acțiuni directe, au căutat susținere politicã pentru a realiza un centru comunitar, s-au implicat în strângerea de semnãturi în București.

De ce sã te implici în MozaiQ?

Are potențial de dezvoltare, oamenii sunt pregãtiți, spun lucrurilor pe nume și nu se ascund dupã un pas fãcut înapoi. 

Cine este MozaiQ?

Prima asociație LGBTQ+ din România care și-a asumat lupta pentru egalitate deplină în materie de drepturi civile și sociale.

Și pe primul loc sunt oamenii, iatã ce au avut de spus:

Alexandru Palas- membru consiliu director MozaiQ

„Îmi vine greu sã cred cã a trecut un an. Am participat la înființarea MozaiQ, deși la început îmi știam viitorii colegii mai mult din vedere, iar pornirea unui ONG mi se părea copleșitoare. M-au atras perspectiva proaspătã și promisiunea că vom încerca sã facem lucrurile altfel decât până acum.

Pe de-o parte am impresia cã a trecut foarte puțin timp, a fost un an plin de activități pentru organizație și colaboratorii noștri, în care momentele de respiro și reflecție au fost rare. De multe ori, după un eveniment sau după încheierea unui proiect, , m-am gândit cã ar fi trebuit sã fiu mai bun- sã știu mai multe, sã mã organizez mai bine, sã mã exprim altfel, sau și mai bine sã îl facã altcineva. În timp am descoperit cã pentru a putea face lucruri frumoase este important sã accepți cã vei face greșeli și cã poate vei eșua. Și tot ce poți face este sã înțelegi ce s-a întâmplat, sã încerci din nou și sã o faci mai bine.

Pe de altã parte, am senzația cã pornirea MozaiQ s-a petrecut acum mulți ani. Cred, în anul în care a trecut, cã m-am schimbat foarte mult. Am cunoscut numeroși oameni capabili și dedicați, de la care am învățat multe și pe care acum îi consider prieteni. Acest lucru mi-a adâncit convingerea cã existã comunitãți LGBTQ+ ce pot fi activate și cã singurul mod de a face o schimbare pe termen lung este prin noi înșine.

Am participat la activitãțile MozaiQ în diverse roluri. Am fost voluntar în proiectul Campus Pride, adresat studenților, am fost participant la dezbateri, conferințe și programe de training, am fost organizator de evenimente în timpul Bucharest Pride 2016, lider de proiect, formator și observator în ședințele consiliului director. Anul acesta mi s-a acordat responsabilitatea de a face parte din consiliu. Îmi doresc ca prin modul în care ne organizãm, cum concepem și implementăm proiecte sã încurajăm și sã ajutãm și mai mulți oameni sã ni se alăture.

Împreună suntem mai buni și mai puternici decât separați.”

Vlad L. Vișki- președinte MozaiQ

„Anul acesta la MozaiQ a trecut foarte repede. A fost dificil, stresant pe alocuri, dar cu multe satisfacții. Există un potențial enorm al comunității LGBT și încerc să sprijin cât mai multe proiecte, persoane. Zeci de oameni cu care interacționez, care se implică ne ajută, sute de oameni care au participat la acțiunile noastre, o echipã care lucrează încontinuu. Este o experiențã extraordinară, nu lipsitã de provocãri, dar momentan îmi place cum ne-am dezvoltat. 

În interacțiunea cu oamenii mã bazez pe un principiu de bazã: scopul nu este sã am eu dreptate. Suntem cu toții diferiți si ideile tuturor trebuie integrate. Cu încãpãțânarea nu rezolvi nimic. Experiența fiecăruia este la fel de validã ca și a mea. Comunitatea este atât de diversă și existã multe voci care pot contribui. În același timp existã niște elemente de diferențe de clasa. Clash-ul e între încercarea de a construi o identitate, o încercare de a construi un soi de “clasă mijlocie” printre noi, care are un anumit dispreț față de cei vãzuți ca inferiori. Lucratorii sexuali, efeminații, drag, persoanele HIV+, trans, toți sunt bãgați în aceastã categorie. Trebuie sã atragem atenția asupra acestor lucruri pentru cã asta înseamnã solidaritate, suntem toți în aceastã comunitate, stigmatizarea altor grupuri nu este soluția. Ca contrapondere, vedem o mobilizare mare a comunitãții trans în chestiunea Coaliției pentru Familie. 
Au fost multe povești care m-au impresionat. Nu aș vrea să intru in detalii, căci nu este necesar sã expunem viețile private ale unor oameni. Mi-am petrecut multã parte din anul ãsta și prin spitale, cu diverse motive, oameni. Te frustreaza uneori sistemul, dar nah, te adaptezi, înveți lucruri. Am avut-o de multe ori pe Virginia Lupu care este mult mai tupeistã și m-a învãțat multe. E un fenomen. 
Nu știu ce m-a enervat, nu-mi amintesc, mã enervez repede și uit la fel de repede. Dacã aș sta sã-mi amintesc toate micile incidente n-aș mai avea timp de nimic altceva. 
Știu cã se vorbește mereu la nivelul general, despre unitate, sã fim uniți. Mai aplicat, cred că mai trebuie sã lucrãm la asta. În același timp, mã gândesc că este bine sã existe o serie de opinii, orientări, în cadrul comunitãții. Și eu greșesc mult, dar încerc sã mã adaptez în funcție de criticile care mi se aduc, le văd ca niște chestiuni constructive.”

Persoane din afara MozaiQ, ce urmăresc activitatea organizației:

Andreea P: 

 „Oamenii aceștia au realizat un grup ce sprijinã și oferã un momentum de integrare pentru o masã destul de mare pentru  persoanele LGBTQIA+, ajutându-le să se simtã valoroase, acceptate, înțelese. Locul acesta poate fii numit familie, tocmai pentru că acordă timp și luptă pentru drepturile noastre și încearcã sã împiedice nedreptățile pe care statul le tot face, oferã timp de ascultare și nu te judecã cu absolut nimic. Cu aceastã ocazie aș vrea sã vã transmit un mulțumesc sincer și sã le urez la mulți ani frumoși și plini de realizări. Pentru familie, pentru oamenii care se implicã, vă mulțumim.”

Cesare  di Borgia:

” Este bine cã existã mai multe organizații LGBT, nu doar Accept. MozaiQ a avut îndrãzneala sã susținã deschis cãsătoria gay, au oameni care și-au asumat identitatea sexuală în mod public, s-au organizat câteva întâlniri de socializare, ceea ce conteazã pentru o comunitate, nu doar întâlnirile din cluburile gay și „incognito” de pe Romeo.

Sper sã se dezvolte ca organizație, sã coopteze mai mulți oameni asumați, care sã aparã în public și sã continue cu evenimentele de socializare pentru cã acestea unesc și extind comunitatea vizibilã LGBT.”

Mihai D:

” Încã nu mi-am asumat identitatea sexualã în mod public dar curând o sã fac și acest pas pentru cã îl simt ca unul necesar și mã va ajuta sã îmi descopăr identitatea. Pânã atunci vã urmãresc cu atenție activitatea și mor de ciudã cã nu pot sã vã fiu alãturi încã. Mulțumesc pentru cã susțineți o cauzã poate greoaie dar minunatã pentru că este despre iubire și oameni! La mulți ani MozaiQ, you rock!”

Andra B:

„MozaiQ poate sã monbilizeze o comunitate ceea ce Accept nu a dorit sã facã, poate din cauza resurselor umane reduse sau a neimplicării oamenilor, cine știe, dar vãd mișcare și evoluție și da, sunt în sfârșit mândră cã pot sã îmi pun speranțele într-un proiect, în oameni și sper din suflet sã reușeascã ca mai apoi sã se extindã la nivel național. Dureazã dar sper cã asta vor. La mulți ani!”

Pentru donații, înscrieri și mai multe detalii despre MozaiQ, click aici.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s