Vocea copiilor abandonați acoperã ipocrizia populistă- Vișinel Bãlan


De la copilul înconjurat de urã și fãrã vreo șansã din partea statului, abandonat de familia tradiționalã în lagãrele morții, Vișinel Bãlan,azi, un tânãr extraordinar, activist, actor,  vrea sã salveze toți copiii. Tu, ești obligat sã îl asculți și să îl susții pentru a da posibilitatea tuturor copiilor abandonați sã își primeascã dreptul natural, DREPTUL LA IUBIRE, DREPTUL LA FAMILIE.

„Ajutã-mã să  fiu VOCEA COPIILOR ABANDONAȚI.  
Ajută-mã sã revin în casele de copii – azi am interdicție pentru că am sesizat abuzurile unui sistem împotriva copiilor. ”

Ce v-a determinat sã candidați la alegerile parlamentare?

 

Am interdicție în centrele de plasament. Am făcut o cercetare în peste 190 de centre de plasament și rezidențiale din peste 27 de județe, inclusiv sectoarele Bucureștiului unde am descoperit peste 18.000 de copiii abuzați de angajații sistemului de “protecție socialã”. 

Constatând aceste abuzuri am luat decizia cã acești copiii sã aibã un reprezentant în Parlamentul României. Ca demnitar am dreptul sã merg în orice centru, sã apãr aceste ființe – victimele statului ignorant. A venit momentul să iau atitudine fațã de aceste abuzuri. Consider, după 11 ani de activism pentru drepturile copiilor abandonați, sã fac pasul de reprezentare, a celor părăsiți în orfelinatele groazei, direct din Parlamentul României.Parlamentarii actuali ignoră cu desăvârșire problemele copiilor abandonați în centrele de plasament, ce program politic aveți?

Am crescut 26 de ani în mai multe centre de plasament, am experimentat “reforma socialã” și sunt foarte nemulțumit. Nu este suficient să schimbi niște ferestre sau paturi sã spui cã
 ai făcut reformã în protecția copilului. Avem un sistem numit asistențã maternală unde se abuzează pe bandã rulantã, avem un sistem de plasament familial unde nu se fac monitorizãri și mai ai un sistem de adopție pe hârtie. Este momentul sã luptăm cu adevãrat pentru drepturile copilului și al familiei în România. Azi, fiecare dintre noi, trebuie sã luptăm pentru a recupera ce am pierdut în 27 ani. 

Activismul din ultimii 11 ani mã recomandã pentru un mandat de parlamentar. Calendarul meu este clar: 

  • 6 luni – merg să discut cu cei peste 58.000 de copii abandonați, a căror voce nu se aude niciodatã pânã la Bucuresti.
  • 6 luni – alãturi de experți din mediul academic, civic și tinerii instituționalizați, voi pune bazele celor trei proiecte de lege:  
  1. ADOPȚIE ÎN 30 DE ZILE – program care presupune ca părintele adoptator are deja certificatul obținut și pãrinții naturali au fost decãzuți din drepturile pãrintești în 48 ore de la declararea abandonului. 
  2. DESFIINȚAREA CENTRELOR DE PLASAMENT pânã în decembrie 2017 vom face demersurile prin care să nu mai avem nici un centru de plasament în România alãturi de reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, ca înlocuitor, solicitãm externalizarea serviciilor de protecție către ONG-uri sau organisme private deschise și pregătite, respectând niște standarde obligatorii și verificate periodic, pe partea de protecție socialã. 
  3. INVESTIGAREA ABUZURILOR DIN ULTIMII 27 ANI  – în urma vizitelor din centrele de plasament vom solicita Parlamentului o comisie de investigare a abuzurilor din casele de copii. Se estimează cã peste 38.000 de copiii au murit în aceste lagăre și pentru care nimeni nu a rãspuns încã.
  • 6 luni – stabilirea unui cadru legislativ complet și investigarea/ monitorizarea asistenței maternale și a plasamentului familial;
  • 6 luni – investigarea procedurilor de adopție;
  • 12 luni – redactarea, construirea și obținerea de sprijin politic pentru cele trei proiecte de lege și propunerea lor spre adoptare/consultare a comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, urmând a fi votate. 
  • 12 luni – lucru pentru creionarea legii persoanelor fãră adãpost și susținerea Consiliului Tinerilor Instituționalizați pentru a deveni o voce a copiilor abandonați.Care este cel mai dureros moment pentru un copil abandonat?

Abandonul de propria familie. Refuzul unui copil de a se dezvolta într-o casã de copii este manifestat printr-un comportament anti-social. Nu poți înțelege un copil abandonat dacã nu ai fost în pielea lui. Fiecare lacrimã vărsată de un copil abandonat trebuie sã ne punã pe gânduri. Lipsa de afecțiune. Fiecare lacrimã trebuie tratata cu iubire, ceea ce în sistemul de protecție a copilului nu existã. Efectiv nu existã, ca sã nu spun, este INTERZIS, prin contract sã te implici emoțional. Ești obligat să rămâi în ură sau să fugi de ea.


Sărãcia, analfabetismul și corupția sunt probleme de siguranță naționalã, ce politici puteți implementa pentru a le combate?


Pentru a reduce sărăcia unui popor înseamnă să-l educi. Avem de muncă la acest capitol. Acum, prioritar este să reactivezi masa de oameni care își îneacă amarul în alcool prin stimularea stimei de sine și oferirea unui loc de muncã unde omul sã se simtã mândru de ceea ce face. Consiliere! 

Analfabetismul este o problemă a învățământului românesc. Nu cred în actualul sistem de învățãmânt. Putem adopta un sistem cu valori comune din cel englez sau finlandez…

Corupția nu este de condamnat, ceea ce se întâmplă azi este strict o problemã de cultură. Este mai important să educi un popor pentru a preveni orice formă de corupție decât să faci un spectacol gratuit/ieftin la televizor unde rezultatele sunt catastrofale. Nu cred în detenție pentru corupți. Statul să-și concentreze energia în a-și recupera prejudiciul. Sunt alte forme prin care poți responsabiliza un om care a comis infracțiuni ca munca în folosul comunitãții, asistența educațională, detenția trebuie să fie ultima soluție. Sunt oameni foarte valoroși care trebuiesc susținuți și statul trebuie sã-i folosească în acest sens pentru interesul național. Populismul afișat de majoritatea contra-candidaților dvs. le aduce mulți susținãtori, de ce nu ati adoptat aceste trucuri, pentru cã românii sunt ușor de pãcãlit și cred în minciunile electorale?

Am o misiune fermă. Nu pot să promit nimic. 

Imaginează-ți: Un copil de 9 ani, Secția de Boli Infecțioase, îl țin de mâini și îl admir. În mintea mea apar tot felul de conflicte.

 De ce trebuie sã sufere acest copil? 

De ce trebuie să simtã durerea?

Unde este Dumnezeu?

La scurt timp se face moale mâna. Vine asistenta și își noteazã în agendã ora decesului. Nu poți sã fii cretin și sã promiți ceva, cuiva, atunci când în mâinile tale moare un copil fãrã sã poți să îl ajuți. Oamenii au fost mințiți și vor fi mințiți în continuare. Le place să fie mințiți. Tot ei înjurã cã au fost mințiți.


Cum vă finanțați campania electoralã?
Prin donații! Oamenii sunt foarte receptivi. Am strâns 7050 lei. O creatoare de modã a donat 1450 lei. O fată de la un centru a donat 1000 lei. Un psiholog a donat 1000 lei și mulți oameni au donat online  – http://visinelbalan.ro/doneaza/ -. Sunt oameni care cred în aceastã mișcare pentru că acești copii să aibã o voce în Parlament. Voi fii cea mai puternicã și vehementã voce a copiilor abandonați. Foarte mulți copii/tineri mor în România lui 2016 pentru că nu ne pasã. Am nevoie de bani și le recomand tuturor să doneze. Pentru a reuși am nevoie de 5000 euro. Atât valoreazã succesul meu și salvarea copiilor abandonați! Am reușit să strângem 7050 lei. Sunt optimist!România are un sistem precar de sãnãtate, de la infecții nosocomiale, protocoale nerespectate și salarii mizere pentru cadrele medicale, cum vedeți România dupã urmãtoarele alegeri?

Din nefericire nu prea bine dacã vom avea un guvern PSD. Susțin și cred într-un guvern condus de Dacian Cioloș. Sistemul de sănãtate poate fi salvat doar cu un guvern condus de Dacian Cioloș. Îmi doresc sã rămână actualul guvern. Așteptãm și vedem ce se va întampla. 
Învățãmântul, în ultimul an a trecut prin multe scandaluri care a afectat imaginea în societate, de la mitã și abuzuri fizice asupra elevilor pânã la lipsa manualelor sau manuale ce au un conținut necorespunzător, se pot aduce îmbunãtãțiri? Se poate gãsi un vinovat? Susțineți educația sexualã în școli? De ce și ce beneficii aduce ea?

Nu comentez situația din învățãmântul românesc, avem modele de succes de unde ne putem inspira însă vă las pe voi sã le descoperiți. Noi suntem vinovați de tot și toate. Când reacționezi ai rezultate când te plângi ai ceea ce îți oferă alții.

Susțin educația sexualã în școli tocmai pentru a preveni creșterea natalitãții. Este o ipocrizie naționalã dacã investești în măsuri pentru creșterea natalitãții când ai copii abandonați pe strãzi, și avem ca exemplu experimentul lui Ceaușescu. În România sunt aproximativ 1,8 milioane de copii care traiesc în sãrăcie pură. Acești copii nu au ce mânca, în noaptea aceasta, un milion de copii merg la somn,bîn firg, cu stomacul gol și durere în suflet pentru că adulții care ar trebui sã le poarte de grijă, nu se mai saturã de șampanie scumpă și genți de mii de euro. Este timpul să reacționăm fațã de aceste mii de suflete care s-au născut în aceastã țarã, în familii iresponsabile și pentru care ei sunt condamnați la suferințã. Eu, tu, el și ea – noi toți, suntem datori sã-i ajutãm pe fiecare în parte. Dacã o ardem în naționalism religios – hai la treabã! Dacã o ardem în iubire universalã și doar de sãrbãtori facem minuni în viața acestor copii este foarte trist. Este timpul să facem ceva pentru fiecare copil din acestă țarã, este momentul în care le dãm o voce. Educația sexualã va rezolva multe din problemele actuale:

– abuzurile sexuale (mulți copii care întrețineau relații sexuale cu proprii părinți, mi-au spus cã li se pãrea normal. Ei n-au știut că este abuz sexual și că de 1-4 ani fac sex); 

– prostituția (mulți părinți își trimit copiii să se prostitueze pentru a face bani);

– abandonul copilului și avortul. 

 

Viitorii parlamentari au un proiect, sã îi spunem „sensibil” pentru societate, și anume, referendumul pentru modificare art. 48 din Constituția României ce face referire la componența familiei, va fi tratatã cu la fel de multă „sensibilitate” de către politicieni, dacã veți câștiga postul de parlamentar, cum veți vota?

Împotriva

Susțineți minoritatea LGBTQ+? Din punct de vedere legislativ, ce puteți aduce în atenția oamenilor? Este educația și informarea o metodã bunã pentru combaterea discriminării? Ați fii de acord sã impuneți Ministerului Educației, statului român, sã înceapã o campanie pentru combaterea discriminãrii la nivel național?

Susțin orice formă de exprimare. Susțin orice comunitate minoritarã. Singura soluție de reducere a discriminãrii și homofobiei în spațiul public și privat este introducerea în spațiul academic/școlar a unui curs obligatoriu despre antropologia minoritãților, unde să se studieze toate minoritãțile sexuale, culturale, religioase, etnice și de gen.  Legislația antidiscriminare are mari deficiențe, persoanele transgender sunt ignorate de toți politicienii,în Parlament, dincolo de diplomație și opinia partidului, se aflã oameni, homofobi, toleranți, susținãtori, ar trebui sã trimitem parlamentarii înapoi pe băncile școlii pentru a învăța ce înseamnã LGBT, toleranțã și egalitate sau sunt buni și cu prejudecăți?

În modificarea Constituției aș propune ca fiecare minoritate sã aibã reprezentativitate parlamentarã. Dacã în România ai 5% minoritãți sexuale asta înseamnã sã ai dreptul la 24 de mandate în Parlamentul României. Dacã ai 10 % minoritãți etnice sã ai 50 de mandate și tot așa, trebuie sã avem reprezentarea politicã a minoritãților în Parlamentul României. 

Mă gãsești la finalul buletinului de vot, deasupra lui Remus Cernea.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s