Gayview- Politicã și activism cu Mihnea


„Out of the bars and into the streets”- Harvey Milk 

Ce te-a determinat sã te implici în asociația MozaiQ și ce funcție ocupi în prezent? 
Primele experiențe valoroase profesionale pentru mine, au avut loc în timp ce lucram pentru organizații ale persoanelor cu dizabilități. Am învățat multe despre cum o organizație se dezvoltă sau se împiedică în drumul său către îndeplinirea misiunii. În mișcarea dizabilității am văzut și multe oportunități ratate, oportunități pe care, în timp, le-am descoperit și în mișcarea LGBTQ+. Pe când în mișcarea dizabilității eram un aliat, în mișcarea LGBTQ+ simțeam nu doar că vocea mea ar trebui auzită dar că pot contribui la teme care pe mine mă interesează – dezvoltare comunitară, formarea de activiști, dezvoltarea unei societăți civile LGBTQ+ – teme care stagnau acum câțiva ani. Simțeam lipsa unei organizații comunitare care să fie în contact direct cu această comunitate din București și care să sprijine și alte comunități din România să se organizeze, fie formal, ca și organizații, fie informal ca și grupuri de lucru. Simțeam că există și mult potențial de activare în multe persoane LGBTQ+ care rămânea neutilizat și doream crearea unui cadru organizațional care să îi încurajeze să nu mai fie actori pasivi într-o țară homofobă ci persoane active în schimbarea mentalității celor din jur. MozaiQ a pornit cu multe persoane având această aspirație iar de la începuturi am fost în consiliul director, urmărind acest obiectiv alături de cei aproape 80 de persoane care ni s-au alăturat în ultimul an ca și membri.

Coaliția pentru Familie, prin demersul de a modifica Constituția, a adus și prejudicii dar și mai multã atenție pentru minoritatea LGBTQ+, cum aratã anul 2017 în contextul unui posibil referendum? 
Pentru mine, Coaliția pentru Familie este un proiect bazat pe ură care a decis să unească trei milioane de oameni împotriva unei comunități în mare parte invizibilă. Contracarăm acest proiect încercând să demascăm ura lor și obiectivele lor reale dar și să facem comunitatea mai vizibilă. 
Anul 2016 a schimbat mult modul în care persoanele LGBT sunt văzute. A se discuta despre LGBT nu mai este taboo, la știri auzim mai rar termenul simplist ”homosexual” și mai des termenul ”LGBT”, Remus Cernea nu mai este singurul politician care susține ferm necesitatea egalitãții sociale/civile. Sunt multe lucruri care s-au îmbunătățit în 2016. Desigur, nu ignorăm valul de ură care este în creștere, o tendință care o să rămână în 2017. Ura aceasta însă, este și o reacție la întărirea unei comunități LGBT, la faptul că avem o voce mai puternică și mai coerentă și la faptul că societatea este în schimbare. Anul 2016 este anul în care nu doar homofobii au avut un glas puternic, este anul în care, comunitatea LGBT și din ce în ce mai mulți aliați au avut o voce puternică.
În 2017, sper ca Parlamentul să aibă maturitatea politică necesară să înțeleagă că un referendum va crea un context periculos pentru comunitatea LGBTQ+ și să respingă proiectul Coaliției. Dacă, totuși, Parlamentul demarează procedura pentru referendum, există câteva reguli importante pentru a asigura un o dezbatere corectă: 

 • Partidele politice și biserica să nu se implice în referendum; 
 • Orice finanțare a campaniei din perioada referendumului trebuie să fie transparentă complet; 
 • Orice finanțare din surse publice pentru campanie trebuie să egală pentru ambele poziții;
 • Pragul de validare a referendumului nu trebuie să fie de 30%, cum este acum, ci de 50%+1

Dacă chiar și una din aceste reguli nu este respectată, acest referendum este cel puțin moral, contestabil. 
Indiferent de rezultatul referendumului, 2017 trebuie să fie un an important pentru comunitatea LGBT din perspectiva oportunității de a crea o comunitate mai puternică și de a educa și atrage aliați din rândul politicienilor și a publicului general pentru temele care pentru noi sunt importante, precum:

 • Reunoașterea legală a cuplurilor formate din persoane de același sex
 • Înfiinţarea centrelor comunitare LGBTQ+
 • Recunoașterea juridică a identității de gen a persoanelor transgender în România
 • Reforma legislației care apără persoanele LGB și în special persoanele transgender de diferite forme de violență

   Alegerile parlamentare sunt peste opt zile, avem candidați noi, vechi, mai mulți independeți, mulți corupți și trei partide mari ce susțin organizarea unui referendum, tu pe cine votezi? 
   În ultimele luni am pregătit alături de mulți oameni faini Campania „Susțin LGBT”, știu că deși toți urmărim același lucru, fiecare are opțiunile sale politice. Ne-am propus să atragem atenția comunității LGBT către acei candidații care susțin comunitatea și sã pornim un dialog cu aceștia. Oferta de anul acesta este, cel puțin pentru București, mulțumitoare însă actul politic de a vota nu trebuie restrâns la o singură temă iar efortul de schimbare a clasei politice nu se face doar printr-un vot dat la 4 ani, ci prin comunicare permanentă. 

   Deși nu o să spun cu cine votez acum, vreau să îmi exprim încrederea în câțiva candidați pe care eu îi consider aliați ai comunității LGBT indiferent de afilierea politică: Remus Cernea, Petre Florin Manole, Vișinel Bălan, Cirpian Necula și Florina Presadă.

   Ce mizã au aceste alegeri pentru toată minoritatea LGBTQ+? 
   Alegerile nu sunt un final ci un început al celor 4 ani parlamentari la finalul cărora comunitatea LGBTQ+ trebuie să iasă mai puternică. Discutăm în special de legi care trebuie schimbate, instituții care trebuie regândite pentru a putea servi mai bine cetățeanul LGBTQ+. Pericolul imediat este, bineînțeles, organizarea referendumului într-un mod în care constituția ajunge să fie revizuită. Însă miza finală este ca persoanele LGBT să fie reprezentate cât mai fidel iar nevoile lor să fie cât mai bine înțelese și rezolvate de către stat, și implicit, de reprezentanții lor din Parlament.

   Pentru ca acest lucru să se întâmple, este important ca și persoanele LGBTQ+ să se implice activ în acest proces de schimbare. Este important să voteze pentru candidați care nu doar o să îi reprezinte dar care să îi și asculte pe parcursul celor 4 ani. Este important ca, indiferent de cine va câștiga, persoanele LGBTQ+ să pornească un dialog cu cei care îi reprezintă. Este important ca în următorii 4 ani comunitatea să fie din ce în ce mai vizibilă. 

   Cum se implicã membrii comunitãții MozaiQ în lupta pentru drepturi egale? 
   Cel mai recent exemplu a fost Campania „Susțin LGBT”, unde ne-am bazat mult pe voluntarii MozaiQ și pe comunitate în general. Din septembrie am avut deja schițat planul pentru aceste luni și am dorit ca această campanie să fie una în care persoanele LGBT să se poată implica de la formularea campaniei la organizarea de acțiuni directe. Am avut un apel de voluntari pentru perioada octombrie-decembrie la care s-au înscris peste 20 de persoane care au participat la un training despre activare comunitară. Trainingul a fost gândit și susținut de alți doi voluntari, Alexandru Palas și Simona Rujan, care au văzut o miză în acest proces și care au avut suficient de mult curaj  să își asume un rol nou pentru ei, cel de organizator comunitar. Alături de Simona, Alex și de voluntari, MozaiQ și TRANSform au avut sprijinul necesar pentru a putea ajunge la mai multe persoane din comunitate și pentru a putea organiza un marș, un forum cu candidați și întâlniri comunitare. Promovarea campaniei s-a bazat și ea foarte mult pe implicarea comunității. Este un exemplu bun de cum diferite persoane având diferite disponibilități de timp reușesc să se implice într-o campanie. Campania „Susțin LGBT” va continua și după alegeri iar energia sa o să vină tot de la persoanele LGBT. 


   Vin oameni la asociație sã vã cearã ajutorul? 

   Ce situații apar cel mai frecvent și cât de ușor pot fi rezolvate acestea? 
   Mult mai des vin persoane care doresc să pornească un proiect sau să se implice într-o acțiune. MozaiQ se bazează foarte mult pe implicare comunitară și acest lucru aduce nu doar un scop comun pentru cei implicați dar și oportunitatea de a cunoaște oameni noi în timp ce aduci schimbarea pe care o vrei în jurul tău. Atunci când ni se cere ajutorul, sprijinul cel mai sigur pe care putem să îl oferim este recomandarea către o orgaizație sau specialist care să poată rezolva aceea problemă. Mă bucur enorm că oferim aceste lucruri și, personal, nu cred că MozaiQ ar trebui să devină o organizație care să furnizeze servicii specializate direct. Modelul ideal este ca MozaiQ să coopereze cu organizații specializate în servicii medicale, sociale, etc. pentru a îmbunătăți accesul persoanelor LGBT la acele servicii. Avem însă persoane membre MozaiQ care și-au manifestat interesul pentru a susține anumite servicii precum cele de consiliere. 

   În România, 20% din cazurile noi de infectare cu virusul HIV, vin din rândul minoritãții LGBTQ+, are MozaiQ un program special care sã ținteascã aceste persoane și colaboreazã cu medici, laboratoare, clinici private, spitale de stat?


    În prezent, încercăm să atragem sprijin pentru a putea crea un grup de suport dedicat pentru persoanele LGBTQ+, seropozitive. Sperăm ca în timp să putem să oferim și consiliere (individuală, de cuplu, de familie, etc.) pentru persoane LGBTQ+ indiferent de statutul HIV/SIDA. Nu vrem, însă, să începem un proiect de servicii fără să avem certitudinea că putem să îl susținem în timp. Există, din fericire, un grup destul de mare în MozaiQ interesat să contribuie la pornirea și susținerea unui astfel de program. În acest caz, dorim să creăm un program care să aducă ceva în plus și discutăm cu mai multe organizații și specialiști privind cum poate MozaiQ sã contribuie cel mai bine. 

   „Trebuie să ne asumăm o atitudine. Neutralitatea ajută opresorul, niciodată victima. Tăcerea încurajează călăul, niciodată pe cel torturat”- Elie Wiesel

   Lasă un răspuns

   Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

   Logo WordPress.com

   Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

   Poză Twitter

   Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

   Fotografie Facebook

   Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

   Fotografie Google+

   Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

   Conectare la %s