LGBTQ+: Angajãm parlamentar!


Am ajuns la minunata zi post alegeri. Partidul Social Democrat a câștigat 45% din voturile cetãțenilor și un premier Liviu Dragnea ( fanaticul religios) pare inevitabil. 

Remus Cernea, candidat independent în București a obținut puțin peste 4000 de voturi iar comunitatea LGBTQ+ din București a dat dovadã de un sictir inegalabil, unii nu au mers la vot, alții s-au fofilat spre alte partide iar ONG-urile au avut grijã sã se cvasi-delimiteze pentru a nu atrage și mai multă atenție asupra lor, în această campanie aberantă. Am pierdut singurul aliat din Parlament, următorii patru ani rămân să se desfășoare într-un mediu dezolant pentru minoritatea LGBTQ+ și după organizarea unui referendum, la anul, se va rata oportunitatea de a face o minimã opoziție la tendințele politicienilor și ale societãții heteronormative.

Nu existã politicieni capabili și disponibili sã susținã o cauzã „rușinoasã, anormalã, deviantã” pentru cã interesul partidului/ capitalul de imagine va prima în detrimentul rațiunii, altfel, vocea acelui politician care susține minoritatea LGBT, va ajunge sã fie izolatã, exclusă și împinsã în afara legitimitãții pe care alegãtorii au ales sã o acorde prin vot.

Încotro va merge dezbaterea?

Cine va mai susține în Parlament, cauza unei minoritãți patologizate?

Va mai exista încã o propunere legislativã pentru legalizarea parteneriatului civil, în urmãtorul legislativ?

Suntem trimiși cu 15 ani înapoi, cinci grupuri de oameni cautã sã organizeze o comunitate activã, mobilă și vocalã, sã depatologizeze homosexualitatea din rândul societãtii, dar fãrã o portavoce în mijlocul politicii care sã facã auzite nevoile și problemele pe care le întâmpinãm, va rãmâne imposibil de realizat.

Direcțiile rãmân aceleași, mobilizarea nu crește, discreția mai dureazã încã patru ani, tocmai în anul asumării unei identitãți am tras ușa la dulap și am înghițit cheia!

Mulțumim domnului Remus Cernea pentru cã a făcut pentru minoritatea LGBTQ+, mai mult decât am fãcut noi în 16 ani.

Exercițiu pentru referendum ratat 


Am încercat sã vorbesc cu oamenii despre cum vãd ei anul 2017, puțini însã sunt cei ce sunt dornici sã se implice și sã își expună problemele, sã caute soluții și modele pentru a combate sau pentru a modera o parte din retorica homofobã. 

Nu am reușit să ne mobilizãm pentru a avea un reprezentant în Parlament, candidat din București, este capabilã minoritatea să creeze acel imbold pentru a promova familia LGBT și pentru a respinge un referendum ce vrea sã le interzicã acest posibil drept sau trebuie să jucãm cartea boicotãrii?

Alex Andronic, scriitor:

NU! În primul rând, noi, ca societate, nu suntem în stare să ne alegem conducătorii, suntem indiferenți şi nu ne pasă, pur şi simplu, de ceilalți sau de viitor. Şi-atunci, într-o societate aproximativ total indiferentă(40% prezență la vot), o comunitate minoritară nu va fi în stare să facă mai bine. Pentru că, după ce să suntem puțini, majoritatea dintre noi suntem indiferenți. Din diferite considerente, desigur.

În al doilea rând, faptul că am început să mişcăm, să arătăm că existăm abia după ce s-a început o luptă împotriva noastră, îmi dovedeşte că noi nu voiam nimic până atunci. Şi nici acum nu vrem, doar că s-a umflat puțin tărâța în noi, fiind luați pe sus, nevinovați. Sunt convins că ne vom calma, ne vom aşeza pe canapeaua noastră, vom trăi în continuare în minciună(unii dintre noi), vom alege să nu luptăm pentru ceea ce suntem, vom continua să fim indiferenți, exact cum am făcut până acum.

Să fim realişti. Indiferența ne caracterizează ca nație.” 


G.P:

„Nu știu ce sã spun, suntem dispersați, dezbinați, dacã Remus Cernea intra în Parlament aveam un susținãtor, acum situația este incertã.”


Moșuț Alexandru, student:

„Nu sunt un adept al boicotului, cu atât mai mult cu cât comunitatea noastrã are nevoie de vizibilitate. Iar promovarea unei imagini favorabile a comunității LGBT este puternic frânatã de dezbinarea și superficialitatea din interior. Toate acestea, în contextul în care suntem demonizați, marginalizați și ridiculizați de toatã lumea, începând cu mass-media și sfârșind cu membrii familiei. Sunt slabe șanse ca un astfel de referendum sã mobilizeze într-atâția români încât sã fie validat. Din păcate, vocea comunã a comunitãții se reduce la câțiva activiști dăruiți cauzei LGBT, în timp ce majoritatea membrilor minoritãții cautã sã își ascundã adevarata identitate și sã se focuseze pe problemele personale, nu și pe cele care afectează în mod vizibil, comunitatea.”

Alex Urucu, funcționar public:

„În condițiile actuale, numai un boicot ne poate da o fărâmă de speranțã. România este înca foarte departe pentru a putea înțelege termenul de familie LGBT…”Cristian Marcu, psiholog:


„Încă nu existã o comunitate LGBTQ+ sănãtoasã, că boicotãm sau nu, tot o să treacă! Din păcate, în România, o sa mai treacă ceva vreme până o lege care să permită parteneriatul civil, sa apară, statistic, 20% din populație face parte din minoritatea LGBTQ+. Gândește-te câți oameni din aceștia se acceptã și sunt dispuși să își facă coming-outul în societate, deci interesați ca o lege de genul acesta sã existe! Puțini…la ei mai adaugi cei cu o gândire mai  normală, încât sã-i faci să iasă la vot!

Mă gândesc la familia mea și la amici, cel mult, cred că i-aș convinge să nu meargã. Dar, eo, tu și alții ca noi, ar fi bine sã ne concentrăm în a educa lumea, într-un mod cât mai asertiv, pacifist! Abia așteaptă să sărim „la bătaie” ca să arunce cu gunoi în noi…”


Mihnea Mihail Florea, activist:

„Răspunsul simplu este da. Răspunsul complet atinge de fapt procesul de cum ne propunem acest lucru și câte persoane se vor implica în acest proces de comunicare cu politicienii. 

Este întradevăr regretabil că Remus Cernea ori Vișinel Bălan nu au intrat în parlament. Sunt multe explicații pentru acest lucru. În primul rând, temele LGBT nu sunt singurele teme relevante în procesul de decizie a unei persoane LGBT. Acest proces este, ca pentru toată lumea, unul complex care ia în considerare și gradul de deschidere pentru comunitatea LGBT însă acesta nu este unul determinant. Nu cred că a vota cu alți candidați decât Remus Cernea este un vot de blam pentru el sau este un vot dat împotriva interesului propriu. Este pentru prima oară când tema LGBT a fost inclusă pe agenda electorală și știm, după Forumul cu candidați organizat în cadrul campaniei Susțin LGBT, că există politicieni pentru drepturi egale și din USR sau PSD, nu doar din rândul independenților. În plus, a fost pentru prima oară în ultimele cicluri electorale când votul nu a fost nominal, ci pe liste, ceea ce a favorizat partidele. Ca dovadă că nici un candidat independent nu a intrat în parlament. 

Rezultatul nu trebuie să mire pe nimeni – sunt proporțiile pe care le așteptam din sondaje. Știm că există candidați susținători ai comunității LGBT care au reușit să intre în parlament: Petre Florin Manole, Ciprian Necula, Florina Presadă sunt primele persoane cu care vom interacționa. Faptul că avem acum politicieni parte din grupurile parlamentare și nu independenți crește substanțial șansele ca proiecte legislative LGBT să aibă susținere în Parlament.  De notat că nici Partidul România Unită, în special Bogdan Diaconu care avea calitate de deputat, nu intră în următorul legislativ. E drept că Remus Cernea nu e în Parlament, dar acesta poate să joace un rol important ca formator de opinie și fără această calitate. Și acesta, la fel ca și Vișinel Bălan, ar trebui să candideze pentru Parlamentul European în 2019, o platformă mai potrivită pentru multe din mesajele lor. Personal, sper să creăm un grup de discuții cu parlamentari de la toate partidele pentru a analiza oportunitatea mai multor proiecte, de la legislație pentru persoane trans la legislație pentru crime motivate de ură. 

Privind referendumul, există două oportunități care pot amâna mai mult procesul însă este puțin probabil că îl va opri: (a) modificarea extinsă a Constituției, proces ce poate lua mai multe luni pentru a introduce toate amendamentele dorite și a profita de referendum și (b) modificarea legislației privind organizarea referendumului pentru a reveni la pragul de validare de 50%+1 din alegători prezenți la vot și nu 30% cum este acum. Acestea o să fie teme de discuții sigure în următoarele luni, îmmpreună cu modul în care un potențial referendum o să susțina financiar cele două tabere. 

Munca de fapt acum începe prin crearea și menținerea unei comunicări cu partidele și politicienii. Cu o parte, începi de jos. Parlamentarii, ca orice alți oameni, trebuie să înțeleagă care sunt realitățile LGBT, trebuie familiarizați cu experiențele noastre. Trebuie învățați să aibă încredere cu partenerul de dialog și învățați că nu ne este jenă să ieșim în stradă daca ni se face o nedreptate. Aceasta este munca pentru următorii 4 ani pe care eu, alături de coolegii din MozaiQ, dorim să o ducem. Și ea nu poate să fie dusă doar de una-două-trei persoane, ci de o comunitate întreagă.


Vlad Vișki, președinte MozaiQ:


„Într-adevar, triste rezultate ale alegerilor din perspectiva alegerii lui Remus Cernea. Personal am crezut în miza Cernea pentru a demonstra că avem capacitatea să ne mobilizãm. Din nefericire toți independenții au primit foarte puține voturi, nu a existat spațiu pentru ei în jocul electoral, în conditiile în care costurile campaniei au fost foarte ridicate. În orice caz Remus Cernea a fost un aliat excepțional al comunității, căruia nu avem ce să-i reproșãm, ci trebuie doar să-i mulțumim. 

Putem să ne mobilizăm pentru un referendum? 

Nu știu, nu pot face predicții, însa cred că mai este mult până acolo, încă se dã bătălia în parlament. Atenție, totuși, că actuala Constituție a fost adoptata cu un cvorum minim de 50%, deci conform principiului reciprocitãții, o modificare ar trebui fãcutã tot la un prag minim de 50%. Mai apoi, boicotul este o opțiune la fel de democraticã ca oricare alta. De ce le-am valida Coaliției pentru Familie, prin prezențã, un referendum inutil, menit sã ne restrângã drepturile? 
Dincolo de rezultatul final, sã ne gândim puțin la ce greșeli s-au făcut pânã acum, care sunt punctele noastre slabe, cum putem capacita comunitatea, cum putem dialoga cu ea mai bine, într-o limbã pe care sã o înțeleagã și pe care sã și-o asume? Construim o comunitate din mers, în vremuri dificile. Aceasta este adevarata provocare. 
Sursa foto: Remus Cernea (www.facebook.com)

Un gând despre “LGBTQ+: Angajãm parlamentar!

  1. O intrebare cu iz retoric: A candidat Remus Cernea in vreo comuna izolata de a reusit aceasta performanta unica de 4000 de voturi? Banuiesc ca nu. Ce va face marea si aproape inexista comunitate LGBTQ- in aprilie ac? Se va umfla taranta-n ei ? Foarte posibil nu. Unde or fi fost facebook-istii , ong-istii si altii in 11 decembrie 2016? Or fi fost plecati de pe planeta? Ca la vot sigur nu au fost.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s