Discriminați și ignorați: Ce mai fac minoritarii LGBTQ+ ?


În plinã frenezie consumeristă și goană dupã cel mai potrivit cadou, ne pierdem măsura, uităm de umanitate în isteria cozonacilor pufoși de pe rafturile marketului cu mega-oferte, astupăm orice pare trist și imperfect la societatea în care trăim, doar-doar, fericirea ne inundă măruntaiele și vestea nașterii unui dumnezeu se materializează instant în chinezăria mult doritã de sub bradul tãiat din pădure pentru a satisface orgoliul de miros tradițional al românașului neo-comunist ce se adapteazã la reclamele livrate în media și împodobește isteric, cu mult kitch și grăsimi vegetale „frumos” ambalate nelipsitele”bomboane de pom”, trântește cu nesaț pe masa la fel de tradițională, tone de grăsimi și alcool etilic pânã se lasã cuprins întru totul de tradiție.

Conform unui chestionar aplicat în mediul online, dedicat persoanelor LGBTQ+ din România, la care au participat 80 de oameni cu vârste cuprinse între 14-50 de ani se observã cã:

 • 42 de persoane au mers cândva la medic, pe când 38 nu au mers niciodatã
 • 38% au fost diagnosticați cu depresie sau anxietate
 • 80% au avut ideație suicidarã (s-au gândit sã se sinucidã)
 • 50% au încercat să se sinucidã, dintre aceștia 26% au încercat o singurã datã, 9% de douã ori, iar 15 % de mai multe ori.
 • 95% au fost judecați de un om sau un grup de persoane în mod constant
 • 76% gãsesc ajutor atunci când trec printr-un episod depresiv sau ideație suicidarã, în grupul de prieteni, 22% merg la un psiholog/psihiatru, și 2% în grupurile de suport organizate de ONG-urile de profil
 • 10% din respondenți sunt seropozitivi
 • 62.5% sunt singuri, 32.5% sunt într-o relație și 5% într-un parteneriat domestic/cãsătoriți
 • 52% din respondenți sunt gay, 21% lesbiene, 20% bisexuali, 6% persoane transgender, 1% persoane intersexuale.
 • Categoriile de vârstã ale respondenților aratã astfel: 14-24 ani: 60%; 25-50 ani:40%

  Printre cele mai enumerate motive pentru care 50% dintre respondenți au încercat sã se sinucidã, se aflã respingerea de cãtre familie și societate datoritã orientãrii sexuale, mediul social ostil fiind, în majoritatea cazurilor, determinant în creșterea tentativelor de suicid, a frecvenței episoadelor depresive dar și a anxietãții. 

  Nu este un secret faptul cã dacã ești homosexual, lesbianã, bisexual, transgender, intersexual sau queer în România, ești respins. Fãrã recunoașterea drepturilor minimale pentru persoanele transgender, a drepturilor civile pentru gay și leabiene, fãrã respectarea și implementarea serioasã a legilor antidiscriminare și fãrã educația sexualã de la nivelul întregii societãți, minoritatea LGBTQ+, se zbate sã își apere iubirea ca lege. În cazul unei sinucideri, statul român nu ține cont de orientarea sexualã sau identitatea de gen a persoanei, nici nu recunoaște în vreun fel și nu promoveazã activ toleranța prin legi menite sã egalizeze în toate pãturile sociale, drepturile dintre heterosexuali și persoanele LGBTQ+, asistã nestingherit, ba chiar promoveazã și lasă în mâinile religiei, dreptul uman la iubire.

  Agresiunile asupra persoanelor LGBTQ sunt insuficient raportate pentru cã odatã agresat sau amenințat, dacã nu ți-ai asumat orientarea sexualã în mod public, riști sã atragi asupra ta și mai multã violențã, și mai multe agresiuni.

  Nu este sigur sã ieși pe stradã și sã îți strângi în brațe iubitul, dacã ești gay, riști sã te trezești bãtut.

  Nu îți este permis să îți sãruți pe stradã sau în parc omul iubit pentru cã manifestarea iubirii este transformatã instant de un homofob heterosexual, în declarație de rãzboi și implicit, rãspunde cu o violențã criminalã.

  Cerem drepturi pentru cã numai așa ne putem apãra de acțiunile discriminatorii și homofobe.

  Avem nevoie se legi speciale pentru persoanele transgender pentru a evita abuzurile constante din partea sistemului sanitar, administrativ și judecãtoresc.

  Avem nevoie de egalitate tocmai pentru a avea o șansã sã demonstrãm cã nu distrugem societatea ci o îmbogãțim fundamental, prin contribuția noastrã.

  Nu suntem monștrii, nu suntem pedofili, nu suntem bolnavi, devianți sau nebuni. 

  Suntem oameni, iubim diferit. Ce este rãu în iubire?

  Un gând despre “Discriminați și ignorați: Ce mai fac minoritarii LGBTQ+ ?

  1. Nu am habar cum arata statistica si cu siguranta nu stiu daca semnalul de alarma e ascultat de cineva. Ceva stiu din proprie experienta nu e deloc de luat ca model. Stiu cum e sa traiesti o minciuna zi de zi si sa iti doresti sa fi tu insuti si sa nu poti. Am experimentat pe propria piele adevarul usturator, dureros si cu urmari extrem de neplacute si neasteptate. Cu toate astea eliberea mult asteptata nu a venit prea repede. Am vazut cum iubirea parinteasca se transforma in ura prin adevarul rostit in doar doua cuvinte si boschetar in cateva ore. Nu stiu ce fel de gand ar trece prin cap unora dar stiu ce gand a trecut prin capul meu si nu a fost unul prea placut dar la momente de genu asta este foarte greu sa te gandesti la altceva. In momente de genu asta e foarte simplu sa cedezi. Eu am fost un norocos din foarte multe puncte de vedere chiar daca ghinionul nu ma parasit si desi am avut parte de alte surprize nedorite. Nu am nici cea mai mica idee daca am procedat bine dar cu siguranta nu recomand. Ceva ce statistica nu spune e chiar povestea din spatele celor din statistica.

   Apreciază

  Lasă un răspuns

  Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

  Conectare la %s